MI overskrider grænseværdi for konserveringsmiddel

Astma-Allergi Danmark ønsker et forbud mod MI i forbrugerprodukter.
Foto: Astma-Allergi Danmark
Astma-Allergi Danmark ønsker et forbud mod MI i forbrugerprodukter.
Sundhed og velvære:

En ny europæisk undersøgelse konkluderer, at det stærkt allergifremkaldende konserveringsmiddel MI overskrider de tilladte grænseværdier i mange produkter. Meget foruroligende, lyder det fra Astma-Allergi Danmark, der efterlyser målrettet dansk kontrol.

MI er et konserveringsmiddel, der er fuldt lovligt og bruges i mange produkter til personlig pleje fx dagcreme, håndsæbe og opvaskemiddel. Stoffet er dog stærkt allergifremkaldende, og der er derfor sat en grænseværdi for, hvor meget MI produkterne må indeholde.

Nu viser en ny belgisk undersøgelse, at grænseværdierne ikke bliver overholdt. Langt de fleste produkter, der blev testet i undersøgelsen, havde et højere indhold af MI end tilladt.

Det er et meget, meget kedeligt resultat, de belgiske forskere er kommet frem til. Der er ikke tilstrækkelig kontrol med MI i forbrugerprodukter, siger Anne Holm Hansen, vicedirektør i Astma-Allergi Danmark.

Patientforeningen har i årevis advaret mod MI, og i foreningens egen mærkningsordning Den Blå Krans er MI et af de stoffer, der er totalforbud mod at anvende.

Allergi-epidemi

Når Astma-Allergi Danmark reagerer så stærkt på den belgiske undersøgelse, skyldes det frygten for en epidemi. Førende forskere – også i Danmark – taler allerede om en epidemi, da antallet af mennesker, der er allergiske over for MI er steget eksplosivt gennem de seneste år.

Der er behov for at sikre forbrugerne langt bedre, end de bliver i dag. Vores klare anbefaling er at forbyde stoffet. Indtil et forbud kan være klart, bør myndighederne som minimum sikre, at de produkter, der i dag indeholder MI, overholder loven, siger Anne Holm Hansen.

Hun anbefaler, at man går efter allergimærket Den Blå Krans, der sidste år også lancerede kriterier for maling, da netop MI i vandbaseret maling også har vist sig at udgøre en stor allergirisiko.

Gode tiltag – men ikke nok

Astma-Allergi Danmark har længe advaret mod MI, og stoffet står på foreningens lister over kemikalier, der skal forbydes i forbrugerprodukter.  Positive skridt i den retning kunne konstateres i foråret, hvor den tidligere miljøminister Kirsten Brosbøl (S) meddelte, at hun på baggrund af en rapport for Miljøstyrelsen vil arbejde for et forbud af MI i kosmetik og plejeprodukter.

Samtidig har EU også besluttet at forbyde MI i alt legetøj til børn under tre år gældende fra 2017.

Det er alt sammen gode tiltag, men det er ikke nok, og det skal gå hurtigere, siger Anne Holm Hansen, som på baggrund af de nye forskningsresultater opfordrer til, at der på politisk plan arbejdes for at fremskynde et forbud i EU mod MI i forbrugerprodukter.

Det er den eneste måde at beskytte forbrugeren på og bremse eskalerende allergi-epidemi, siger hun.


Forskningsstudiet ”Methylisothiazolinone in selected consumer products in Belgium: Adding fuel to the fire?” er netop blevet offentliggjort i det internationale tidsskrift Contact Dermatitis.

Fakta:

Hvad er MI?

MI er forkortelsen for methylisothiazolinone. Det er et konserveringsmiddel, der findes i bl.a. kosmetik, hudplejeprodukter, vådservietter og hårprodukter. Du kan også finde MI i maling, skæreolier og industrielle produkter.

Læger fra Gentofte Hospital publicerede i 2013 en artikel med resultaterne af allergitest for MI. På blot få år var stigningen i allergi signifikant. Lægerne konkluderede allerede dengang, at stigning i allergi over for MI er alarmerende, og at det er nødvendig med en ændring i lovgivningen for at beskytte forbrugerne bedre.

Gå til forsiden: www.skive-her.dk Oprettet af: Skive-her.dk, mail@skive-her.dk


Annonce:
Annonce på Skive-Her, god online markedsføring
Følg Skive-Her på Facebook

Mest læste nyheder de sidste 24 timer:
19. september 2019, 15:40
Torsdag den 26. september 2019 kl. 17:00 afholdes der borgermøde om planerne og projektet for vindmøller og solceller ved GreenLab Skive.
19. september 2019, 10:00
Skive Kommune og Dansk Byggeri vil arbejde sammen om at gøre servicen og forholdene for de lokale virksomheder endnu bedre.
18. september 2019, 13:00
Veje spærret på grund af kloakarbejde.
4. september 2019, 16:00
Julen er traditionernes fest, og som altid lanceres Aalborg Jule Akvavit med et nyt motiv, der forener dansk håndværk på tværs af kategorier.

Find virksomhed
Søg her
Worm Photo Fotograf Skive
Tip redaktionen med nyheder, navnenyt, arrangementer mv.: redaktion@skive-her.dk
Dynamic-it webudvikling og onlinemarkedsføring
Annonce på Skive-Her, god online markedsføring