Foredrag på Skive Bibliotek Vores cellers saltbalance

Sundhed og velvære:

Video-live-streamet foredrag ved seniorforsker i molekylærbiologi Hanne Poulsen, Institut for Molekylærbiologi og Genetik, Aarhus Universitet.

Foredrag på Skive Bibliotek Tirsdag d. 8. november kl. 18.50-21.00.

Vores celler er helt afhængige af salt. I cellernes membraner sidder en lille maskine der omhyggeligt sorterer forskellige saltioner – natrium-kalium-pumpen. 60 år efter pumpen blev opdaget har vi vist at fejl i den giver forskellige sjældne sygdomme.

Langt de fleste danskere spiser rigeligt salt hver dag. Det er let at skaffe, og det får vores mad til at smage meget bedre.

Når mennesker og andre dyr er så glade for salt, skyldes det at vores kroppe og celler er helt afhængige af det. Det almindelige køkkenbordssalt består af natrium- og klorid-ioner, og når vi spiser salt, sorterer vores celler meget omhyggeligt ionerne. Vores celler kan nemlig udnytte ubalance i de elektrisk ladede ioner til mange forskellige opgaver – ligesom den elektriske strøm i din stikkontakt kan bruges til at drive både køleskabet og computeren.

Ioner danner grundlaget for at vores nerveceller kan sende de signaler der bliver til vores sansninger og tanker, for at hjertet kan slå og for at sædcellen kan svømme hen til ægget. Fordi ionbalancen i vores celler er så vigtig, kan det føre til sygdom hvis balancen påvirkes af en arvelig gen-defekt. Og når fx skorpionen og fingerbølplanten er så farlige for os, er det netop fordi de begge har udviklet giftstoffer der ændrer ionbalancen. Senest har forskning i mus vist at ionbalancen i hjernen er den afgørende kontakt der styrer om vi sover eller er vågne.

Den primære ion-sorteringsmaskine i kroppen er natrium-kalium-pumpen i cellernes membraner som første gang blev beskrevet af den aarhusianske forsker Jens Christian Skou i 1957. Det fik han i 1997 Nobelprisen for, og her snart 60 år efter opdagelsen er pumpen stadig et aktivt forskningsfelt. Og den bliver ved med at overraske os. De seneste ti år er vi både begyndt at få en detaljeret forståelse af hvordan pumpen virker som en lillebitte nanomaskine, og vi har opdaget at fejl i den kan give forskellige sjældne sygdomme.

Gratis adgang

Foredrag på Skive Bibliotek
Tirsdag d. 8. november kl. 18.50-21.00.

 

Gå til forsiden: www.skive-her.dk Oprettet af: Skive-her.dk, mail@skive-her.dk


Annonce:
Annonce på Skive-Her, god online markedsføring
Følg Skive-Her på Facebook

Vis flere
Mest læste nyheder de sidste 24 timer:
1. november 2019, 08:00
Traditionen tro, afholdes der mange julemarkeder på Skiveegnen. Se listen over julemarkeder her.
14. november 2019, 13:00
Lørdag den 16. november inviterer Skive Symfoniorkester alle til en festlig koncert i KCL kl. 16.00.
15. november 2019, 09:00
Spøttrup Cirklen modtager Skive Kommunes Kulturpris 2010, mens fyrtårnsprisen ’Årets Otto’ går til den kunstneriske ildsjæl Troels Madsen.
14. november 2019, 09:00
Der var flot opbakning til indvielsen af Hald Folkeskov, hvis etablering i dag blev sat i gang med plantningen af de første 50 frugttræer.

Find virksomhed
Søg her
Dynamic-it
Tip redaktionen med nyheder, navnenyt, arrangementer mv.: redaktion@skive-her.dk
Dynamic-it webudvikling og onlinemarkedsføring
Annonce på Skive-Her, god online markedsføring