Bynke - årets sidste pollenplage

Sundhed og velvære:

Årets sidste pollenudmelding fra Astma-Allergi Danmark er på bynke. Men det kan ændre sig. For i fremtiden kan søsterplanten bynke-ambrosie betyde endnu en pollenplage og flere med allergi.

Så er der godt og dårligt nyt til landets pollenallergikere: Den dårlige nyhed er, at bynkesæsonen er indledt med et pollental på 4 i København og 4 i Viborg. Den gode nyhed er, at hovedsæsonen for græspollen er slut.

Men bynkesæsonen, som topper omkring starten af august og klinger af mod slutningen af august, er nu gået i gang. Og Ifølge Karen Rasmussen, biolog og leder af pollentællingerne i Astma-Allergi Danmark, falder årets bynkesæson helt normalt.

- Typisk registrerer vi bynke i pollenfælderne fra midten af juli, hvilket også er tilfældet i år. Så det er, som det plejer. Men vi vil opleve, at pollentallene for bynke er lavere end for eksempelvis for birk og græs. Det betyder dog ikke, at folk med allergi over for bynkepollen har færre høfebersymptomer, siger Karen Rasmussen.

I Danmark er det især gråbynke, der giver personer med allergi over for bynkepollen symptomer som løbende næse, nyseture og kløende øjne. Gråbynken er en almindelig udbredt ukrudtsplante, som er op til 120 centimeter høj. Den vokser typisk i vejkanter, på brakmarker og i skove.

Ny pollenplage

I årene fremover kan vi, ifølge Karen Rasmussen, samtidig komme til at se meget mere til dens søsterplante, bynke-ambrosie, hvilket kan få antallet af pollenallergikere til at stige.

- De senere år er bynke-ambrosie blevet mere synlig i den danske natur. Planten er medtaget i Naturstyrelsens liste over invasive arter. Hvis den spredes mere i de kommende år, kan vi nok forvente, at antallet af pollenallergikere vil blive flere, siger Karen Rasmussen, som kommer med et godt råd:

- Hvis du finder bynke-ambrosie i haven eller andre steder, ryk den op før den blomstrer og kom den i en sæk til forbrænding. Og husk at bruge handsker, da saften fra planten kan give allergiske reaktioner, siger Karen Rasmussen.

Brug Dagens Pollental

Er du allergisk over for bynkepollen, er det en god hjælp at følge med i Dagens Pollental på mail eller mobilen. Her giver Astma-Allergi Danmark dig daglige opdateringer på, hvor mange bynkepollen der har været i luften inden for det seneste døgn og varslinger på, hvilket niveau af bynkepollen der forventes den følgende dag.

Dagens Pollental - find dem her.

Karen Rasmussen, biolog og leder af pollentællingerne, kan kontaktes på telefon 43 22 16 71 eller 61 27 37 45.

Gå til forsiden: www.skive-her.dk

Oprettet af: Redaktør mail@skive-her.dk


Se andre nyheder
Annonce:
Annonce på Skive-Her, god online markedsføring
Besøg: Skive Business Awards

Tip redaktionen med nyheder, navnenyt, arrangementer mv.: redaktion@skive-her.dk