Er du hæler?

Foto: Politi.dk
Politi og retten:

Tænker du på, hvor varerne kommer fra, når du køber brugte varer? Faktum er, at tyve ofte arbejder på bestilling. Når du køber stjålne varer, kan du derfor være med til at sende tyven ud til det næste indbrud.

Midt- og Vestjyllands Politi vil i de næste to uger sætte fokus på hæleri med kampagnen ”Er du hæler?”

Ifølge tal fra Justitsministeriet kender 17 pct. af danskerne en, der har købt hælervarer. 26 pct. svarer i undersøgelsen, at de har fået tilbudt hælervarer, hvoraf en femtedel svarer, at de er endt med at købe hælervarer. Det tal er for højt.

Mange tænker ikke over, at køb af hælervarer er lige så strafbart som indbrud. Det er for dumt at gøre sig til kriminel på grund af en billig smartphone eller et designmøbel. Brug din sunde fornuft, når du køber brugte ting, og drop de dårlige undskyldninger, hvis du har købt stjålne varer. Ansvaret er dit”, pointerer vicepolitiinspektør Kell Svenningsen fra Midt- og Vestjyllands Politi.

Typer inden for hæleri

  • Muldyr (mellemmand ifht. køb af stjålne varer)
  • Det klassiske bodegakøb
  • Køb og salg via internettet (Facebook, dba.dk, guloggratis.dk samt andre lokale genbrugssider)
  • Køb og salg via auktionshuse
  • Køb og salg via andre erhverv eller privatadresser, der dækker over salg af hælervarer
  • Hæleri ifbm. narkosager/miljøer, hvor stjålne varer bliver brugt som betaling for narkomisbrug.

Internettet er hælerens største markedsplads. Derfor er billedet af en lyssky mand i en baggård med stjålne varer i bagagerummet ikke fuldt dækkende. Du kan lige så godt møde en tilsyneladende almindelig borger, der har en god historie om, hvorfor de vil sælge nogle brugte varer via internettet. Politiets budskab til borgerne er derfor: Hvis prisen på den brugte vare lyder for godt til at være sandt, så tænk dig godt om!

”Sørg for at få kvitteringer og evt. garantibeviser på de brugte varer, du køber. Tyvene er blevet smartere og bedre til at camouflere hælervarerne, så man må også selv oppe sig for at styre uden om de stjålne varer. Hvis du har mistanke om, at du har fået tilbudt hælervarer, så kontakt politiet på 114”, forklarer Kell Svenningsen.

Fakta
Hæleri straffes efter straffelovens § 290. Køb af stjålne varer straffes med bøde på op til 10.000 kr. eller fængsel i op til 1 år og 6 måneder. I særligt grove tilfælde kan fængselsstraffen stige op til 6 år.

Typiske tyvekoster, der ender som hælervarer
Dataudstyr, smykker, radioudstyr, kontanter, værktøj, fotoudstyr, telefoner, designmøbler og designbelysning mm.

Gå til forsiden: www.skive-her.dk

Oprettet af: Redaktør mail@skive-her.dk


Se andre nyheder
Annonce:
Annonce på Skive-Her, god online markedsføring
Besøg: Skive Business Awards

Tip redaktionen med nyheder, navnenyt, arrangementer mv.: redaktion@skive-her.dk