Energipolitisk selvmål at lægge varmepumper på is

Foto: Nils Rosenvold
Penge og økonomi:

Det er et regulært energipolitisk selvmål, når regeringen nu vil lægge varmepumperne på is og dermed lægge hindringer i vejen for at udbygge et grønt og sammenhængende energisystem.

Regeringen foreslår som et led i sit finanslovsudspil for næste år at nedlægge Energistyrelsens rejsehold for store varmepumper og droppe den tilhørende støtteordning til demonstrationsprojekter, der så sent som i sidste års finanslov blev afsat til at fremme udbredelsen af store varmepumper i fjernvarmesystemet.

Det er et alvorligt tilbageskridt på et tidspunkt, hvor Danmark i stedet kunne høste store gevinster ved i stedet at tage et skridt frem, lyder kritikken fra Dansk Fjernvarme.

- Det er et regulært energipolitisk selvmål, når regeringen nu vil lægge varmepumperne på is. Konsekvensen bliver, at vi misser en historisk chance for at få den grønne strøm fra vindmøllerne ind i fjernvarmesystemet. Dermed går vi glip af en enorm samfundsmæssig værdi, siger Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme.

Energibesparelser kan bane vejen

Dansk Fjernvarmes tænketank – Grøn Energi – har tidligere påvist, at staten kan hente et samlet provenu frem til 2020 på 0,7 mia. kroner, hvis det bliver økonomisk attraktivt for fjernvarmeselskaberne at investere i store varmepumper. Det er det ikke i dag, men ifølge Dansk Fjernvarme skal der kun tre kneb til for at bane vejen for varmepumperne – og to af dem behøver tilmed ikke at belaste statskassen.

- Hvis tarifferne for strøm sættes ned, PSO’en lempes og fjernvarmeselskaberne får mulighed for at tælle produktionen det første år med som energibesparelser, vil varmepumperne for alvor få et gennembrud.

Og både PSO-lempelsen og energibesparelserne kan endda gøres helt uden konsekvenser for statskassen, så det er så at sige et gratis forslag i forhold til finanslovsforslaget, fastslår Kim Mortensen.

- Til gengæld vil det fremme den grønne omstilling og skabe en knowhow og et endnu stærkere hjemmemarked, som vores industrivirksomheder og rådgivere kan bruge som showcase og afsæt til at skabe yderligere eksport og danske arbejdspladser, påpeger direktør Kim Mortensen.

Konsekvenser mange år frem

Men det nu, muligheden skal udnyttes, understreger Kim Mortensen, for mange af landets decentrale kraftvarmeværker står over for at skulle forny deres produktionsanlæg i de kommende år. Og som de økonomiske vilkår er i dag, vil selskaberne investere i andet end varmepumper, primært biomassekedler, som er fritaget for afgifter.

- Det er meget store investeringer, som fjernvarmeselskaberne skal foretage nu, og når først de investeringer er foretaget, kan der gå både 20 og 30 år før de store varmepumper igen kan komme i spil, siger Kim Mortensen.

- Sker det, spilder vi en oplagt mulighed for at anvende fjernvarmen til at balancere vores energisystemer ved at udnytte og lagre grøn energi fra vindmøller. Det vil være et valg med store konsekvenser for både miljøet og statskassen, siger Kim Mortensen.

Gå til forsiden: www.skive-her.dk Oprettet af: Skive-her.dk, mail@skive-her.dk


Annonce:
Annonce på Skive-Her, god online markedsføring
Følg Skive-Her på Facebook

Vis flere
Mest læste nyheder de sidste 24 timer:
19. november 2018, 08:00
Asfaltarbejde på Marius Jensens Vej
19. november 2018, 08:00
Lørdag den 24. november, klokken 10.00 - 14.00, åbner Durup Idræt- & Svømmehal dørene for deres Second Hand Market.
19. november 2018, 12:00
Borgmestrene fra Thisted, Mors og Skive mødes den 20. november med transport- og bygningsminister Ole Birk Olesen for at drøfte områdets infrastruktur.
19. november 2018, 10:00
Det er ingen sag at spille på udebane, når man har over 100 højtråbende fans med til Stoholm.

Find virksomhed
Søg her
Annonce på Skive-Her, god online markedsføring
Tip redaktionen med nyheder, navnenyt, arrangementer mv.: redaktion@skive-her.dk
Dynamic-it webudvikling og onlinemarkedsføring
Annonce på Skive-Her, god online markedsføring