Kom tættere på stjernerne

NYHEDER:

Video-live-streamet foredrag ved astrofysiker Mads Fredslund Andersen og professor i astrofysik Hans Kjeldsen, Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet. Onsdag den 26. oktober kl. 18.50 -21.00.

Hør om topmoderne teleskoper, satellitter og robot-teleskopet SONG på Tenerife. Under foredraget styres teleskopet live fra scenen og ser aftenens første stjerner. Moderne måleudstyr fortæller dig om stjernernes overflade, omgivelser og deres indre.

Fascination og nysgerrighed har altid været væsentlige drivkræfter bag vores trang til at undersøge Universet og forsøge at forstå sammenhængene i den verden som omgiver os. Med moderne teleskoper opstillet rundt om på Jorden og med rumsonder er vi i dag kommet meget ”tættere på” stjerner, planeter og fjerne galakser. Og ved hjælp af avanceret måleudstyr kan vi fx undersøge overflader, omgivelser og det indre af stjerner og planeter.

Astrofysikerne på Aarhus Universitet har adgang til mange topmoderne astronomiske forskningsfaciliteter – både gennem store internationale samarbejder under det Europæiske Sydobservatorium (ESO) og Nordisk Optisk Teleskop og gennem specialdesignede teleskoper og avancerede rumsonder hvor Aarhus Universitet har et tæt samarbejde med bl.a. den europæiske og den amerikanske rumfartsorganisation, ESA og NASA.

I aftenens foredrag vil to af Aarhus Universitets astrofysikere vise hvordan nogle af disse højtudviklede og fintfølende instrumenter fungerer, og hvilke banebrydende resultater de har givet os. Du får at høre hvordan teleskoperne kan anvendes til at søge efter fjerne exoplaneter og nærstudere stjerner, og vi kommer i løbet af aftenen tæt på NASAs næste videnskabelige rumteleskop, TESS, som fra 2017 skal lede efter og studere exoplaneter. Derudover har astrofysikerne ved Aarhus Universitet i samarbejde med forskere i København og Spanien bygget et robot-teleskop på Tenerife, Hertzsprung SONG-teleskopet, som vi under foredraget vil styre live fra scenen: mens Solen går ned over observatoriet i skyggen af Teide-vulkanen på Tenerife, og de første stjerner viser sig på himlen, vil du – via direkte sending fra Tenerife – kunne følge når teleskopet begynder at observere. Mens der forklares om SONG-teleskopets enestående egenskaber, vil du se målinger komme direkte ind fra teleskopet 4.000 km fra Aarhus.

Gå til forsiden: www.skive-her.dk

Oprettet af: Redaktør mail@skive-her.dk


Se andre nyheder
Annonce:
Annonce på Skive-Her, god online markedsføring
Besøg: Skive Business Awards

Tip redaktionen med nyheder, navnenyt, arrangementer mv.: redaktion@skive-her.dk