Babyer får ny ambulance

NYHEDER:

Region Hovedstaden indvier en helt ny specialdesignet Babylance til at transportere for tidligt fødte og svært syge børn og deres familier akut til Rigshospitalet fra andre hospitaler, når de har brug for højt specialiseret behandling.

De allermindste patienter er født fire måneder for tidligt og vejer ned til 500 gram - andre er født til tiden. Men fælles for dem alle er, at de er svært syge og sårbare. Når disse børn skal overflyttes fra et hospital til en andet, sætter det nogle helt særlige krav til sikkerheden, udstyret og personalets kompetencer. Babylancen sætter helt nye standarder for transport for nyfødte, og som noget helt nyt, kan forældrene køre med i Babylancen.

Regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen glæder sig over, at den nye Babylance nu er klar til at komme ud på gaden og sikre, at de allermindste får den hjælp, som de har brug for.

- Nyfødte - og særligt for tidligt fødte, er små mennesker, der har behov for vores allerstørste ydmyghed og beskyttelse, særligt når vi er tvunget til at transportere dem, så de kan få den bedste hjælp. Børnene har fået en hård start på livet, og familierne er ofte under stort pres, så det glæder mig, at vi i Region Hovedstaden kan tilbyde et køretøj, hvor hele familien kan være samlet under kørslen, lyder det fra regionsrådsformanden.

Babylancen er specialdesignet ud fra de erfaringer, man har i Region Hovedstaden med akuttransport af syge børn. Den nye Babylance indeholder den nyeste teknologi, og viden inden for området og sikrer en endnu højere kvalitet i behandlingen af barnet undervejs til Rigshospitalet, hvor børnene kan få specialiseret behandling.

Nye standarder for transport af små syge børn
- Babylancen sætter helt nye standarder for transport af nyfødte og børn op til 2 år, forklarer leder af Transportholdet på Rigshospitalets Neonatalklinik, speciallæge Morten Breindahl, der har været med til at udvikle køretøjet. Udover en række tekniske forhold, som er helt unikke og særligt designet til sikker transport af syge børn, sikrer Babylancen, at det lille barn ikke skilles fra sin familie, forklarer han.

Køretøjet er indrettet med to rum. Et familierum med fire sæder, hvor familien kan sidde og se deres barn gennem en rude samt på en fladskærm med opkobling til et live-feed-kamera under hele transporten. Derudover et behandlerrum, hvor barnet ligger i kuvøsen, og der er plads til fagpersoner og specialister rundt om barnet. 

- Med Babylancen sikrer vi, at forældrene kan være hos deres barn selv under transporten, og dermed mindsker vi det traume, det er for forældrene, at skulle flytte deres lille barn, lyder det fra Morten Breindahl, der har været med til at udvikle køretøjet.

- Vi betragter forældrene som en helt central ressource, og er barnet stabilt, kan forældrene også få plads i behandlerrummet, hvor barnet ligger i kuvøsen, fortsætter Morten Breindahl. Vi ved, at forældrenes stemme og nærhed mindsker stress hos barnet, forklarer han.

Sikkerhed og arbejdsmiljø i fokus
Udover sikkerheden for børnene, sikrer Babylancen også personalet en mere behagelig køretur med mindre støj og bedre arbejdsvilkår, som betyder, at de kan være forberedte, når de kommer frem til det hospital, hvor barnet skal hentes. Som noget nyt giver Babylancen også bedre uddannelsesmuligheder for nyt personale, som kan komme med på observatørvagt for at lære arbejdsgangene.

-Det højt specialiserede køretøj skal sikre, at barnets tilstand forbliver stabil. Desuden indeholder køretøjet en computer og elektronisk adgang til barnets journal. Det betyder, at teamet kan bruge transporttiden ud til barnet på at forberede sig bedst muligt, siger enhedschef i Akutberedskabet Peter Berlac.

For at mindske støj og vibrationer, som stresser børnene, er Babylancen luftaffjedret og kuvøsen står på gummihjul.  Babylancen er lydisoleret, ligesom den er udstyret med avancerede muligheder for at indstille lyskilder, sådan at der tages hensyn til barnet uden at gå på kompromis med arbejdsforholdene.

Fakta

  • Region Hovedstadens nye Babyambulance er et samarbejde mellem Region Hovedstadens Akutberedskab og Neonatalklinikken i Juliane Marie Centret på Rigshospitalet
  • Rigshospitalets neonatale Transporthold bemander og råder over køretøjet. Teamet består 13-14 speciallæger og et tilsvarende antal intensivt uddannede neonatalsygeplejersker, som står til rådighed hele døgnet, året rundt
  • Region Hovedstadens Akutberedskab er ansvarlig for disponering, kørsel, drift og vedligeholdelse
  • Transportholdet henter ca. 150-160 børn om året
  • Transportholdet har eksisteret siden 1998. Funktionen er derfor ikke ny
  • Projektet er finansieret af Region Hovedstaden og Region Hovedstadens Akutberedskab

Gå til forsiden: www.skive-her.dk

Oprettet af: Redaktør mail@skive-her.dk


Se andre nyheder
Annonce:
Annonce på Skive-Her, god online markedsføring
Besøg: Skive Business Awards

Tip redaktionen med nyheder, navnenyt, arrangementer mv.: redaktion@skive-her.dk