Atomaffaldet bliver på Risø

Foto: Skive Kommune
NYHEDER:

Regeringen har i dag meldt ud, at det radioaktive affald fortsat vil blive oplagret på Risø i op til yderligere 30 - 50 år. I oplagringsperioden vil der fortsat blive afsøgt muligheder for at eksportere det mest radioaktive affald.

Regeringens beslutning vækker glæde og lettelse i Skive Kommune. Borgmester Peder Christian Kirkegaard udtaler:

- Det har længe været tydeligt, at ideen om at grave atomaffaldet ned i jorden ikke var en holdbar løsning. Og vi har længe ventet på en afklaring på, hvordan affaldet i stedet skal håndteres, så det ikke udgør en fare for naturen og mennesket på kort og lang sigt.

Skive Kommune blev i 2011 udpeget som mulig modtager af atomaffaldet sammen med Bornholm, Kerteminde, Lolland og Struer Kommuner. Planen var, at affaldet skulle graves ned i jorden i en af kommunerne. Siden har de fem kommuner ved adskillige lejligheder påpeget, at den mest sikre og hensigtsmæssige løsning for opbevaring af atomaffaldet er et mellemlager, dvs. et sikkert lager over jorden, hvor man kan holde øje med affaldet, indtil teknologien giver bedre muligheder.

- Jeg er meget tilfreds med Regeringens beslutning. Det er yderst vigtigt for Skiveegnens fortsatte udvikling, at der nu meldes klart ud, så borgere og virksomheder her på egnen endelig kan regne med, at de ikke får atomaffald i deres baghave, siger borgmester Peder Christian Kirkegaard.

Den lokale borgergruppe, MORADS, der ligeledes har kæmpet bravt imod nedgravningen af atomaffaldet i undergrunden, jubler også over Regeringens udmelding.

- Beslutningen om at skrotte de uansvarlige atomaffaldsplaner er en stor sejr. Gennem snart seks et halvt år har vi i tæt samarbejde med de øvrige borgergrupper og de fem borgmestre arbejdet på at klæde de ansvarlige politikere på til et kursskifte. Det lykkedes. De seks lokalområder er ikke længere i spil, tavlen er vasket ren, og nu kan kræfterne bruges på at udvikle lokalområderne, siger Anders Storgaard Rask, formand for MORADS.

Gå til forsiden: www.skive-her.dk

Oprettet af: Redaktør mail@skive-her.dk


Se andre nyheder
Annonce:
Annonce på Skive-Her, god online markedsføring
Besøg: Skive Business Awards

Tip redaktionen med nyheder, navnenyt, arrangementer mv.: redaktion@skive-her.dk