Ny undersøgelse: For mange danskere er federe, end de tror

BOLIG & LIVSSTIL:

Ifølge en ny undersøgelse blandt 2.000 danskere foretaget af analysevirksomheden Opinium på vegne af European Association for the Study of Obesity er 40 % af dem, der tror, de er overvægtige, rent faktisk fede. Risikoen for at få alvorlige følgesygdomme stiger kraftigt, i takt med at vægten forøges, hvilket ifølge EASO er en af de største udfordringer forbundet med den stigende fedme i Danmark.

Fedme er et stigende problem i flere lande. I Danmark er 47 % af den voksne befolkning ifølge Sundhedsstyrelsen overvægtige, og 13 % lider af fedme (er svært overvægtige). Den nye undersøgelse, der er lavet i forbindelse med den Europæiske Fedmedag 2015, viser, at vores viden om fedme er mangelfuld på en række områder.

Undersøgelsen er en del af en større undersøgelse foretaget i syv forskellige lande, herunder Belgien, Frankrig, Finland, Tyskland, Italien og England, og er en af de mest omfattende studier af vores viden og forståelse af fedme hidtil.

Den danske undersøgelse understreger to væsentlige udfordringer for vores forståelse af fedme. Dels undervurderer mange overvægtigtige deres vægt, og dels er det kun under halvdelen af danskerne (46 %), der mener, at fedme er lige så farligt som fx rygning, selvom studier viser, at det kan forkorte ens liv med op til ti år. Ifølge Jens Meldgaard Bruun, der er formand for Dansk Selskab for Adipositasforskning (associeret med EASO), er der grund til bekymring over de nye tal.

”Resultaterne fra undersøgelsen skal bestemt tages alvorligt, når så stor en gruppe af danskere undervurderer deres vægt – tror de er ovevægtige, men rent faktisk er fede, Det er veldokumenteret, at fedme er kraftigt medvirkende til at udvikle en række alvorlige følgesygdomme, som fx type 2-diabetes, cancer og hjerte-kar-sygdom, og man bør tage denne viden omkring fedme og følgesygdomme alvorlig”, siger formand for Dansk Selskab for Adipositasforskning, Jens Meldgaard Bruun.

Fedme handler ikke kun om dårlig kost og manglende motion

Ifølge undersøgelsen svarer 84 %, at fedme er forårsaget af livsstilsvalg, og 60 % mener, at det skyldes dårlig kost. Ifølge Dansk Selskab for Adipositasforskning er der behov for at skifte fokus fra kun at se på fedme i relation til dårlig kost og manglende motion, til også at se på mange af de underlæggende faktorer, som påvirker vores vægt.

”Det er tydeligt, at danskerne peger på manglende motion og dårlig kost som de primære årsager til den stigende fremkomst af fedme. Dette er en forsimplet måde at anskue problemerne på, og der bør i stedet fokuseres på, at fedme udvikles på baggrund af et komplekst samspil mellem bl.a. gener og udefrakommende faktorer”, påpeger Jens Meldgaard Bruun.

Behandlingen af fedme skal styrkes

Fedme er en stor trussel mod vores sundhed i Danmark og Europa, og Dansk Selskab for Adipositasforskning påpeger, at man bør man fokusere mere på at forebygge og behandle sygdommen.

”En sundere kost og mere motion kan hjælpe mange med at tabe sig, men for gruppen af fede er det veldokumenteret, at det har en meget begrænset effekt. Behandlingen skal i højere grad skræddersyes til den enkelte patient og tage højde for de underlæggende faktorer, der forårsager fedmen og fremkosten af følgesygdomme som fx, type-2-diabetes. Aktuelt ved vi, at kirurgi er en effektiv og sikker behandling af fedme og fedmens følgesygdomme, men man bør bestemt ikke afvise, at andre behandlinger (medicinsk, psykologisk, livsstils interventioner, ol) eller kombinationer af disse også kan være effektive”, afslutter Jens Meldgaard Bruun.

 

Fakta fra undersøgelsen

  • Over halvdelen af respondenterne (57 %) mener deres vægt er normal/sund, mens en 1/3 mener, at de er overvægtige. Kun 5 % mener, de er fede.
  • Næsten 1/3 (23 %) af dem, der mener, at de har en normal vægt, er rent faktisk overvægtige (udregnet ud fra respondenternes angivelse af egen højde og vægt)
  • 42% af dem, der mener de er overvægtige, er rent faktisk fede.
  • 2 ud af 5 (40 %) er tilfredse med deres nuværende vægt. Næsten 1/3 er utilfredse med deres vægt (22 %).
  • Tilfredsheden med vægten er lavere hos dem, der mener de er overvægtige eller fede (henholdsvis 7 % og 3 %)
  • Tilfredsheden er også højere hos mænd end kvinder (henholdsvis 44 % and 35 %
  • 84 % af respondenterne mener, at fedme hovedsagligt at skyldes livsstil. Det er højere end gennemsnittet i den samlede undersøgelse på 79 %.
  • 60 % mener, at den primære årsag er dårlig kost.
  • 35 % mener, fedme er en sygdom.
  • 36 % mener, det er en psykisk lidelse, og 31 % mener det er genetisk.
  • To ud af fem mener, at stress kan lede til fedme, og 32 % mener, at mangel på søvn er en faktor.
  • Ældre over 55 år mener i mindre grad, at stress er en faktor til fedme sammenlignet med den yngre befolkning mellem 19-34 år (58 % mod 26 %). Det samme gælder for mangel på søvn (38 % mod 21 %).

 

Danskerne undervurderer den sundhedsmæssige risiko ved fedme

  • Mindre en halvdelen (46 %) mener, at fedme er lige så farligt som rygning, selvom studier viser, at det kan forkorte ens liv med op til ti år.
  • Danskernes viden om risikoen ved fedme er modsætningsfyldt – mens 2/3 er klar over sammenhængen mellem fedme og diabetes og for højt blodtryk, ved færre, at fedme kan forårsage hjertesygdomme (67 %) og depression (55 %), hjertestop (45 %), kræft (14 %) og astma (13 %). Fedme øger risikoen for alle nævnte sygdomme, herunder 40 % af alle kræftsygdomme.

 

Fakta om undersøgelsen og organisationerne bag

Undersøgelsen er foretaget i forbindelse med den Europæiske Fedmedag 2015. Den fulde rapport kan downloades fra EASO’s hjemmeside: www.easo.org. Den er foretaget af analysevirksomheden Opinum i samarbejde med the European Association for the Study of Obesity (EASO) med betingelsesløs støtte fra Medtronic.

Dansk Selskab for Adipositasforskning   

Gå til forsiden: www.skive-her.dk

Oprettet af: Redaktør mail@skive-her.dk


Se andre nyheder
Annonce:
Annonce på Skive-Her, god online markedsføring
Besøg: Skive Business Awards

Tip redaktionen med nyheder, navnenyt, arrangementer mv.: redaktion@skive-her.dk