ForedragsCafé om Nanna Aakjær på Skive Bibliotek

Foto: Skive Bibliotek
KULTUR:

Fredag den 4. november kl. 10.30 – 12.00 er der foredrag om Nanna Aakjær på Skive Bibliotek.

Foredragsholder er Sanne Refsgaard, som er fast guide på Jenle. Hun vil fortælle om Nannas spændende liv på Jenle, hvor hun flyttede ind i 1907 efter at være blevet gift med den berømte forfatter og digter Jeppe Aakjær. Nanna boede på Jenle frem til 1962, og en gennemgående rød tråd i Sannes foredrag vil være, at: ”Bag en hver mand er en stærk kvinde”. Med Jytte Bjerregaard på klaveret bliver der også tid til at synger nogle af Aakjærs sange.

”Nannasjæl” - sådan skriver Jeppe Aakjær til sin forlovede Nanna Krogh i 1905. Sanne har erfaret, at det kærlige kaldenavn har en ganske særlig og afgørende betydning. Stedet oser nemlig ifølge hende af Nannas sjæl. Flertallet af de mennesker, som besøger Jenle kommer primært grundet kendskabet til Jeppe Aakjærs liv og levned samt omfangsrige litteratur. Men ligeså mange forlader Jenle med nyerhvervet viden om Jeppe Aakjærs hustru Nanna.

”Jeg har som rundviser på Jenle oplevet, at Nanna fylder i gæsternes hjerne og hjerte, når rundvisningen når sin afslutning. Dette skyldes overraskelsen over hendes betydning for Jeppe Aakjær, Jenle og hendes smukke unikke kunsthåndværk, som blomstrer i og udenfor det vidunderlige kunstnerhjem”, siger Sanne. Hun drømmer om at skrive en bog om Nanna Aakjær og vil via foredraget kaste lys på kvinden og kunstneren Nanna, før og efter mødet med Jeppe Aakjær – krydret med overraskende billeder fra hendes ungdom og alderdom.

I 1902 havde Nanna Krog og Jeppe Aakjær mødt hinanden, og de flyttede ind i den nyopførte gård, Jenle, straks efter brylluppet i 1907. Det var Nanna, der indirekte kom til at sætte sit præg på Jenles hovedbygning. Hun var uddannet billedskærer og havde en veludviklet æstetisk sans.

Den tegning, som Jeppe Aakjær oprindelig havde ladet udarbejde fandt ikke nåde for hendes kritiske og kyndige blik. Hun fik derfor sat igennem, at det blev overdraget til hendes gode bekendt, arkitekten Povl Baumann at tegne hovedbygningen. Det er hans fortjeneste, at den fremtræder som en smuk og harmonisk bygning, der er fint indpasset i det omgivende landskab. Jeppe Aakjær var da allerede en berømt forfatter og digter efter udgivelsen af "Vredens børn" i 1904 og digtsamlingen "Rugens sange" i 1906.

Som Jeppe Aakjærs skrivebord blev sat i husets bedste rum på 1. sal med udsigt over fjorden, fandt Nannas høvlebænk sin plads i værkstedet ved siden af spisestuen. Nanna Aakjær beboede fortsat gården til sin død i 1962. I 1961 solgte hun gården til datteren Solvejg Aakjær Bjerre, der i efteråret 1981 solgte den til staten. Driften af stuehuset på Jenle varetages efter aftale med staten nu af Skive Kommune, hvor Jenle er beliggende.

Gå til forsiden: www.skive-her.dk Oprettet af: Skive-her.dk, mail@skive-her.dk


Annonce:
Annonce på Skive-Her, god online markedsføring
Følg Skive-Her på Facebook

Vis flere
Mest læste nyheder de sidste 24 timer:
15. juli 2019, 09:00
Den 22.-27. juli 2019 er Spøttrup Borg omdannet til et stort middelaldermarked, hvor både danske og udenlandske aktører deltager.
5. juli 2019, 09:00
Sundsøre Festival 2019 afholdes den sidste weekend i juli fra den 26.-27. juli. Det bliver et par dage fyldt med musik.
24. juni 2019, 15:00
Musikmejeriet præsenterer en festival for alle - Den Rådne Banan Festival 2019.
22. juli 2019, 09:00
Lørdag den 17. august 2019 fylder Thise Friskole 40 år, og det skal fejres med en dag fyldt med aktiviteter.

Find virksomhed
Søg her
Worm Photo Fotograf Skive
Tip redaktionen med nyheder, navnenyt, arrangementer mv.: redaktion@skive-her.dk
Dynamic-it webudvikling og onlinemarkedsføring
Annonce på Skive-Her, god online markedsføring