Rejs uden bekymring for dårlig mave

Foto: Valneva Sweden AB
Ferie og rejse:

En umiddelbar harmløs diarré på rejsen øger faren for at blive smittet med farlige resistente bakterier, viser ny forskning.

Stadig flere danskere smittes med resistente tarmbakterier, der ikke kan bekæmpes med almindelige antibiotika og i værste fald kan føre til livstruende infektioner. Ofte tager vi bakterierne med hjem fra udlandsrejser, og selvom vi ikke selv bliver syge af dem, risikerer vi at sprede dem til andre mennesker, viser en ny svensk undersøgelse.

Mange lande har både et betydeligt større forbrug af antibiotika og forekomst af multiresistente tarmbakterier end i Danmark. Derfor er der ved rejser til udlandet også større risiko for, man at blive smittet med multiresistente tarmbakterier.  Nylige studier har vist, at får man dårlig mave og diarré på rejsen, så øges faren for at blive smittet med antibiotikaresistente coli-bakterier, som siden bringes med hjem. De resistente coli-bakterier kan spredes mellem raske mennesker efter hjemkomsten, så forebyggelse af diarré og dårlig mave er meget vigtig, først og fremmest håndhygiejnen omkring måltider. ”Vask hænder ofte og brug håndsprit”, siger overlæge, dr.med. Carsten Schade Larsen fra Infektionsmedicinsk afdeling på Aarhus Universitetshospital Skejby.

Undersøgelser viser dog også, at selvom man følger de klassiske forholdsregler, får mange alligevel problemer med dårlig mave på ferien.

”Som gæst på et hotel eller i en restaurant er man ikke selv herre over de sanitære forhold i køkkenet, og man kan ikke gardere sig imod kokkens manglende håndvask eller utilstrækkelig opvask. Så det betaler sig at tage fornuftige forholdsregler, allerede før man rejser hjemmefra”, ifølge overlæge Carsten Schade Larsen.

En drikbar koleravaccine, giver beskyttelse mod en af de bakterier som kan forårsage diarré på rejse.Vaccinen drikkes to gange før afrejsen med minimum en uges mellemrum, og herefter er man beskyttet i  2 år.

Asien, Latinamerika, Afrika og Mellemøsten rummer størst risiko, idet op mod halvdelen af alle rejsende får dårlig mave. Sydeuropa, Israel og Caribien er også risikoområder, mens Nordeuropa, Nordamerika, Japan, Australien og New Zealand er relativt sikre rejsemål.

De svenske forskere analyserede DNA fra tarmbakterier på 35 personer hjemkommet fra Indien eller Centralafrika. Forskerne opdagede mange tilfælde af arveanlæg for antibiotikaresistens i tarmbakterierne, samt af gener der gør det nemmere at sprede resistensen bakterierne imellem.

Tarmbakterier kan blandt andet føre til urinvejsinfektioner og blodforgiftning, som kan blive livstruende, hvis bakterierne på grund af resistens ikke kan bekæmpes med antibiotika.

Gå til forsiden: www.skive-her.dk Oprettet af: Skive-her.dk, mail@skive-her.dk


Annonce:
Annonce på Skive-Her, god online markedsføring
Følg Skive-Her på Facebook

Vis flere
Mest læste nyheder de sidste 24 timer:
1. november 2019, 08:00
Traditionen tro, afholdes der mange julemarkeder på Skiveegnen. Se listen over julemarkeder her.
2. december 2019, 13:00
Fredag den 6. december, fra klokken 14-17, kan du lave dit eget julepynt i SønderCentret.
3. december 2019, 13:00
Lørdag den 7. december er der både bagedyst og gratis juleværksted i SønderCentret.
6. december 2019, 09:00
Søndag den 8. december ankommer julemanden og familie med tog til Skive kl. 11.20.

Find virksomhed
Søg her
Dynamic-it
Tip redaktionen med nyheder, navnenyt, arrangementer mv.: redaktion@skive-her.dk
Dynamic-it webudvikling og onlinemarkedsføring
Annonce på Skive-Her, god online markedsføring