Videnskaben bag godt øl

Foto: Skive Bibliotek
Familie og fritid:

Videnskaben bag godt øl – Live streamet foredrag

Ved Seniorforsker Henrik Fossing, Institut for Bioscience, Aarhus Universitet

17. november 2015, kl. 18.45-21.
Billetter á kr. 30 kan købes på Skive Bibliotek fra d. 19. oktober.

Billetter skal være afhentet senest d. 17. november kl. 16.
Bemærk: begrænset antal billetter.

Du kan på Skive Bibliotek, tirsdag d. 17. november kl. 18.45-21, se foredraget ’Videnskaben bag godt øl’ live på storskærm via streaming. Der vil være små smagsprøver på forskellige ølsorter mm. og der er mulighed under foredraget for at stille spørgsmål til foredragsholderen på SMS.

Foredraget er en del af Aarhus Universitets foredragsserie 'Offentlige foredrag i Naturvidenskab' som har udviklet sig til en sand publikumssucces: Hvert af foredragene i Søauditorierne i Universitetsparken i Aarhus udbydes flere dage i træk og samler ofte mere end 2.000 tilhørere.

Desuden bliver foredragene fra Søauditorierne i Aarhus livestreamet til en række gymnasier, skoler, biblioteker, biografer, forsamlings-, borger- og kulturhuse i Danmark og udlandet.

Videnskaben bag godt øl

Seniorforsker Henrik Fossing, Institut for Bioscience, Aarhus Universitet
Mennesket har brygget og drukket øl gennem mere end 10.000 år. Ja, lige siden vi etablerede os i de første by- og bondesamfund og begyndte at dyrke korn. Det var meget længe det rene hokuspokus at brygge øl hvor overtro og overleveret erfaring var nogle af ingredienserne. Først gennem oplysningens- og industrialiseringens tidsalder, de seneste 300 år, er der kommet mere styr på processen.

Vand, malt (dvs. spiret og tørret korn), humle og gær er de fire hovedingredienser i øl. Men ingen kendte til gær før den franske biolog Louis Pasteur i 1850’erne opdagede og beskrev hvordan gærceller omdanner sukker til alkohol. I 1875 oprettede brygger J. C. Jacobsen, Carlsbergs grundlægger, et laboratorium hvor det lykkedes at rendyrke denne ølgær. 

Med naturvidenskabens og teknologiens indtog fik bryggerne langt bedre indsigt i de forskellige processer og kunne med større nøjagtighed styre og optimere brygningen af øl. Vejen var dermed banet til at fremstille mange forskellige øltyper. Under brygprocessen kender bryggeren sit vand og maltens indhold af enzymer. Når vand og malt opvarmes, kan bryggeren derfor ved at regulere temperaturen bestemme hvordan stivelsen i malten nedbrydes til forskellige former for sukker der kan forgæres. Kemien bag øl brygningen kan til en hvis grad lægges i formler.

Foredraget giver en naturvidenskabelig baggrund for at brygge øl. Vi hører om vandets betydning for øllet, hvordan korn spirer og hvordan man fremstiller malt. Vi får en forklaring på hvordan enzymer nedbryder stivelse til sukker og hvordan gærceller omsætter dette sukker til alkohol. 

Under foredraget vil du få serveret smagsprøver på et udvalg af malte og humle og små smagsprøver af seks forskellige ølsorter. Øllene smager du én efter én efterhånden som de gennemgås i foredraget.

Gå til forsiden: www.skive-her.dk Oprettet af: Skive-her.dk, mail@skive-her.dk


Annonce:
Annonce på Skive-Her, god online markedsføring
Følg Skive-Her på Facebook

Mest læste nyheder de sidste 24 timer:
19. september 2019, 15:40
Torsdag den 26. september 2019 kl. 17:00 afholdes der borgermøde om planerne og projektet for vindmøller og solceller ved GreenLab Skive.
19. september 2019, 10:00
Skive Kommune og Dansk Byggeri vil arbejde sammen om at gøre servicen og forholdene for de lokale virksomheder endnu bedre.
18. september 2019, 13:00
Veje spærret på grund af kloakarbejde.
4. september 2019, 16:00
Julen er traditionernes fest, og som altid lanceres Aalborg Jule Akvavit med et nyt motiv, der forener dansk håndværk på tværs af kategorier.

Find virksomhed
Søg her
Worm Photo Fotograf Skive
Tip redaktionen med nyheder, navnenyt, arrangementer mv.: redaktion@skive-her.dk
Dynamic-it webudvikling og onlinemarkedsføring
Annonce på Skive-Her, god online markedsføring